Kesäkeittiöllä pidennät kesää

Mikä olisikaan ihanampi paikka kokkailla kuin kesäkeittiö mökillä tai omalla kotipihalla! Kesäkeittiöstä muodostuu usein kesänvieton keskipiste, joka yhdistää ruoanlaiton ja seurustelun ja jossa vietetään aikaa aamukahveista iltateehen. Ruokakin maistuu ulkona paremmalta. Vielä nytkin syksyn lähestyessä ehtii mainiosti pidentää kesäkeittiön avulla kesää pitkälle syksyyn. Keittiön voi rakentaa monin tavoin. Oma kesäkeittiöuutuutemme koostuu 90 cm levyisistä elementeistä, joiden avulla kokoat haluamasi kokonaisuuden. Valittavana on työtaso-, tiskiallas-, kaasuliesi- ja grillikulmamoduulit.

Alla kahdeksan vinkkiä viihtyisän ja toimivan kesäkeittiön suunnitteluun.

1. Miten haluat kesäkeittiötäsi käyttää?

Satunnaiseen grillaamiseen vai kokonaisvaltaiseen ruoanlaittoon? Syöttekö mieluiten sisällä vai ulkona? Pöllien päällä istuen vai tyylikkäästi katetussa ruokapöydässä? Kesäkeittiö voi olla hyvinkin simppeli ja koostua pelkästä grillistä tai nuotiopaikasta tai se voi olla monipuolisesti varusteltu kuten kotikeittiö. Katetulla tilalla voi lisätä toimivuutta ja pidentää käyttöaikaa.

2. Mihin haluat kesäkeittiösi sijoittaa?

Terassille talosi kupeeseen, viihtyisälle paikalle mökkirantaan vai suojaisaan kesäolo­huoneeseen? Avoin tila vai katettu tila? Seinät mahdollistavat ulkona kokkaamisen sateisemmallakin säällä. Lasiseinäinen ratkaisu päästää valon ja luonnon sisälle, liukuovet säästävät tilaa ja ötökät pysyvät ulkona. Huomioi myös kantomatka sisältä kesäkeittiöön ja takaisin.

3. Kokkaatko perheen kesken vai järjestätkö illanistujaisia?

Mitoita kesäkeittiösi ja ruokailutila huomioiden käyttäjien määrä. Riittävän lähellä ruoanlaittopistettä oleva oleskelualue mahdollistaa sen, että kokkikin voi nauttia muiden seurasta ruokaa laittaessaan.

4. Mieti tottumuksiasi. Millainen kesäkeittiö toimisi parhaiten?

Haluatko helppoutta kotikeittiön tyyliin vai autenttisia makuelämyksiä ja perinteisyyttä elävän tulen lämmössä? Helppoutta saa, kun varustaa kesäkeittiön kaasulevyllä. Jo pieni ja yksinkertainen kaasuliesi – kuten omassa kesäkeittiömoduulissamme – auttaa roimasti oheisruokien valmistamisessa. Kesätunnelmaa lisää grilli, joka voi olla joko hiili-, kaasu- tai puugrilli. Useat grillit mahdollistavat myös muurinpohjapannun käytön ja lätynpaiston ihanuuden. Lisää mahdollisuuksia kesäkeittiöön tuovat savustuslaatikko, puuhella, pizzauuni tai vaikkapa oikea takka. Kalusteiden sijoittelua miettiessäsi ota huomioon työskentelysuunta.

5. Kuinka suuri työtaso tarvitaan?

Tarvitset sitä ainakin elintarvikkeiden pilkkomiseen ja laskutilana. Mitä enemmän kokkaat, sitä tärkeämpää on, että laskutila riittää. Jätä myös eri yksiköiden kuten tulisijan, grillin ja astianpesu­pöydän väliin riittävästi laskutilaa. Työtasojen materiaalina teräs on järkevä valinta, koska se selviää talven yli ulkona ja on käytössä kestävä. Pyörillä oleva saareke tai apupöytä tuo lisää laskutilaa ja jakaa tilaa.

6. Millaista varustelua tarvitset?

Mitä säilytetään ulkona ja mitä taas aina sisätiloissa? Astiat, ruokailuvälineet, padat ja grillaus­välineet? Usein käytetyt raaka-aineet? Muut tarvikkeet? Säilytettävää voi olla yllättävän paljon. Avohyllyt seinälle ja työtasojen alle, korit ja puulaatikot, koukut, tangot ja telineet sopivat kaikki mainiosti kesäkeittiöön. Grillausvälineet käden ulottuville, pyyheliinakoukut tiskipisteen lähelle, yrttiruukut seinälle ja lisää koukkuja työtason viereen. Muista myös jätepiste ja paikka polttopuille. Luovasti suunnitellen saat pieneenkin tilaan runsaasti säilytystilaa.

7. Kuinka paljon tarvitaan lisälämpöä ja valoa?

Viileisiin kesäiltoihin ja varsinkin arvaamattomiin syysiltoihin kaivataan lisälämpöä. Mitä avonaisempi kesäkeittiö, sen enemmän tarvitaan lämpöä. Jo terassilämmitin pidentää käyttöaikaa, mutta avotuli vielä tehokkaammin. Mahdollisia ovat kaasutakka, nuotiogrilli ja kevyttakka. Riittävätkö ne kynttilöiden ja lyhtyjen kera myös valaistukseksi vai tarvitaanko esimerkiksi sähköä?

8. Tarvitsetko myös vesipisteen keittiöön?

Vesipisteestä on hyötyä niin kokatessa, tiskatessa kuin katiskasta nostetun kalan perkaamisessa. Kesätiskin voi hoitaa ulkona pesuvadissa, mutta myös kesäkeittiöön saa juoksevan veden ja pesualtaan. Esimerkiksi oman tiskiallasmoduulimme hana on helppo liittää vaikka suoraan puutarhaletkuun. Jos kesäkeittiöstäsi on tulossa kunnon kesähuone oleilutiloineen, on hyvä varmistaa kunnan rakennustarkastajalta, tarvitaanko rakennuslupaa. Käytännöt vaihtelevat kunnittain.   Kesäkeittiöt varusteineen löytyvät täältä  ja huvimajat, joihin keittiön voi sijoittaa täältä.