Takka on jo valittu mutta entä se piippu
Piipun valinta ei ole niitä asioita, jotka osuvat omalle kohdalle kovinkaan usein. Sellainen kuitenkin tarvitaan aina, kun tulisija – mikä tahansa tulisija – on sijoitettu muualle kuin avotaivaan alle. Piippu voi olla perinteinen tiilestä muurattu tai nykyaikainen teräshormi, joka on helpompi ratkaisu, kun vanhaan rakennukseen halutaan lisätä tulisija etkä voi hyödyntää talossa jo olevaa hormia. Teräshormin asentaminen on nopeaa ja se on heti asennuksen jälkeen käyttövalmis. Molemmilla tyypeillä on omat hyvät puolensa ja rajoitteensa. Käymme alla läpi muutamia vinkkejä teräshormin valinnasta.
Millainen piippu tarvitaan?
Tulisija määrittää aina aika tarkasti sen millainen hormin – tai kansanomaisemmin piipun – tulee olla. Eri tulisijoissa käytetään eri hormikokoa, esimerkiksi pienissä kamiinoissa hormin sisäputken halkaisija on useimmiten 125 mm, kevyttakoissa ja keskikoisissa varaavissa takoissa 150 mm ja isoissa takoissa 175 mm. Kokovaihtoehtoja on kaikkiaan viisi. Oikea koko selviää aina tulisijan tiedoista tai tulisijan myyjältä.
Joissain tulisijoissa on mahdollisuus valita hormiliitoksen paikka. Tavallisimmat liitokset ovat alaliitos, päältäliitos ja T-liitos. Päältäliitosta käytetään esimerkiksi aina, kun takka sijoitetaan huoneen keskelle.
Teräshormi sopii kaikkiin puulämmitteisiin tulisijoihin ja selkeän muotoilunsa ansiosta kaikkiin sisustustyyleihin. Myös öljylämmityskattiloissa voi käyttää teräshormia. Vaihtoehtoja on runsaasti sekä värien että teknisten ratkaisujen suhteen.
Piipun mitoitus kotikonstein
Helpoin ja varmin tapa on katsoa piirustuksista, jos sellaiset ovat olemassa. Voit myös arvioida hormin pituutta huonekorkeuden ja kerrosten lukumäärän avulla. Huonekorkeus on mitattavissa ja välipohjan paksuun arvioitavissa. Hormin pituus mitataan tulisijasta sadehattuun ja eristetään yleensä koko pituudelta. Ainoastaan kiukaissa käytetään eristämätöntä hormia lähtöpäässä eli lähimpänä kiuasta.
Edellä kerrottu toimii kaikissa normaalitapauksissa, mutta silloin tällöin rakenteelliset poikkeamat tuovat perusratkaisuun muutoksia. Esimerkiksi kaksikerrosratkaisut, kattotuolin sijainti, sähköjohdot, ilmastointiputket tai tulisijan sijainti vaikkapa teknisessä tilassa tai saunassa vaikuttavat hormivalintaan.
Kokoonpano
Kovin paljon valintoja ei tarvitse miettiä. Hormin eri materiaaleilla ja pinnan värityksellä pystytään mukailemaan sisustuksen värisävyjä, vaikkakin useimmiten noudatetaan takan sävyjä. Korkeassa huonetilassa kulkevan hormin voi tilata pannattomana, jolloin pinta on sileä koko matkalta. Katolle tulevalla piipun pellityksellä varmistetaan vesikaton tiiviys Suomen vaativissa sääolosuhteissa. Samalla katolle voi asentaa huoltotason, joka toimii myös tehokkaana lumiesteenä hormille.
Piippu ulkona olevaan tulisijaan
Tällaisia tulisijoja ovat esimerkiksi huvimajassa tai kesähuoneessa olevat puugrillit tai laavuun sijoitettu Nuotiogrilli.
Sekin on hyvä muistaa, että piipun tulee nousta riittävän korkealle katonharjan yläpuolelle, jotta saavutetaan riittävä paloturvallisuus ja tietysti myös riittävä veto.
Hormeista ja niiden valinnoista voit lukea enemmän täältä.