Grillausta ja pizzanpaistoa

Grillaus kuuluu suomalaiseen kesään. Sitä harrastetaan kaikkialla: kotipihoilla, mökeillä tietenkin, metsässä nuotiopaikoilla ja laavuilla, taloyhtiön grillikatoksessa. Grilli voi olla yhtä lailla kesäkeittiön ruoanlaittopaikka kuin näppärä vaihtoehto nuotiopaikalle.

Ruoanlaiton lisäksi puulämmitteisten grillien tarjoama elävä tuli on yksi niiden suurimmista viehätyksistä. Sopivaan, tuulelta suojaiseen paikkaan sijoitettuna ne jatkavat grillikautta ympärivuotiseksi. Lämpimän loimun ääressä on mukava istuskella talvipakkasilla.

Esittelemme alla neljä erityyppistä ruoanlaittoon sopivaa tulisijaa: Kotka-Grilli 3, Nuotiogrilli, Jøtul Terazza ja Städler-pizzauuni. Kolmella ensimmäisellä voi grillata, pizzauunilla voit yllättää vieraat ja tarjota pizzaa grillimakkaran sijaan.

Lisäosien avulla grillit muokkautuvat monipuolisiksi ruoanlaittopisteiksi, joissa voi valmistaa koko aterian mehukkaista pihveistä loimuloheen ja kasvishöystöstä pannuperunoihin. Jälkiruoaksi muurinpohjalettuja pannukahvin kera. Kun valitset ruokailutasollisen grillin, tunnelma tiivistyy, kun koko porukka mahtuu syömään ja grillaamaan saman pöydän ääreen.

Vinkki: Jos suunnittelet pihagrillin hankkimista yleiselle paikalle, kannattaa katsastaa irrallisia osia sisältämätön grillimallimme. Kun irto-osia ei ole, ei tarvitse myöskään huolehtia niiden katoamisesta.

Neljä täysin erityyppistä puulla lämmitettävää ”grilliä”

Kotka-Grilli 3 on laadukas huuvallinen ulkogrilli, jolla voi valmistaa vähän kaikkea. Jos olet kovan luokan grillari, tämä grilli sopii sinulle. Aitoa liekkiä on aina kiva katsella ja antaahan se myös lämpöä. Grilliin käy puun lisäksi polttoaineeksi hiili. Huuva suojaa tulipesää niin hyvin, että grilli pysyy helposti siistinä.

Kotka-Grilli 3:n perusvarustukseen kuuluu kolme tankoa, joissa on vakiona kaksi säädettävää grillaustasoa, iso ja pieni. Toimitus sisältää myös lämpölevyn. Jos grilliä haluaa hyödyntää vielä monipuolisemmin, siihen saa lisävarusteina loimulautoja, muurinpohjapannun ja saslik-setin. Myös tuulensuoja, graniittinen aputaso ja koukku kahvipannulle ovat saatavissa. Grilli on täysin suomalaista laatutyötä.

Nuotiogrilli muistuttaa aika lailla Kotka-Grilliä, mutta sen tulipesän halkaisija on peräti 900 mm, jolloin siihen sytytetty tuli roihuaa kuin oikea nuotio. Loistava vaihtoehto perinteiselle nuotiopaikalle! Nuotiogrillissä voi grillata tai laittaa ruokaa kuin missä tahansa grillissä. Lisävarusteita on moneen lähtöön ja niiden avulla nuotiosta saa kasattua mitä monipuolisimman grillin.

Nuotiogrilli on erinomainen myös julkisilla paikoilla kuten markkinoilla tai kesätapahtumassa. Huuvalla varustettuna Nuotiogrillin voi asentaa esimerkiksi laavuun. Jos Nuotiogrilli on pihalla paljaan taivaan alla, suojaa huuva tulipesää sateelta eikä grillausta tarvitse keskeyttää kesäsateen yllättäessä.

Seuraavaksi hieman erikoisempi grilli.

Jøtul Terazza on itse asiassa pihatakka, mutta myös siinä voi grillata grillausritilän avulla. Tällaisen kevyen pihatakan voi sijoittaa helposti pienellekin pihalle tai terassille. Neliönmallisen takan kulmaan sijoitettu tuliaukko on poikkeuksellisen suuri, minkä ansiosta tulesta voi nauttia koko seurue. Trendikäs ruostepinta syntyy kuin itsestään, koska takka on valmistettu säänkestävästä corten-teräksestä, joka ruostuu pinnasta, ja kestää sen ansiosta vuosia ankarissakin sääolosuhteissa.

Viimeisenä joukon todellinen erikoisuus, jota ei aivan voi kutsua grilliksi, koska se on tarkoitettu pizzanpaistoon. Vaikkapa terassille sijoitettava Städler-pizzauuni on pizzan-rakastajan unelma. Uunin lämpötila voi olla jopa 400 °C. Paistokivet imevät lämmön tulesta ja siirtävät sen suoraan paistokiveen, jolloin saat aina täydellisen rapean pohjan pizzaasi. Tai mikä estää kokeilemasta uunissa vaikka karjalanpiirakoiden paistoa. Pizzauunikin on valmistettu corten-teräslevyistä, joten se ruostuu kauniisti mutta kestää säätä.