Mistä syntyy hyvän mielen piha

Auringonvalosta, yhdessäolosta, kukkasista, vedestä ja tuoksuista. Ja siitä, että kaikki toimii niin kuin juuri sinun näköisessäsi pihassa asioiden tulee toimia. Siitä että piha on siisti ja järjestyksessä, vaikka vähän villi olisikin. Tärkeitä elementtejä monelle ovat myös elävä tuli, kesäkeittiö, grilli ja tilat ruokailulle ja seurustelulle. Ja tietysti loikoilulle.

Kun lähdetään miettimään miten oman pihapiirin viihtyisyyttä voisi lisätä, on karkeasti jaoteltuna kaksi suuntaa: itse puutarha kasveineen ja pihan toimintojen kuten oleskelu- ja ruoanlaitto­paikkojen muokkaaminen itselle sopivaksi. Jos haluat panostaa esimerkiksi yhdessäoloon, saattaa ratkaisu olla kesäkeittiö, jossa laitetaan rennosti yhdessä ruokaa ja seurustellaan.

Kesäkeittiössä on kiva kokata

Mikä olisikaan kesäisempää kuin loikoilla riippumatossa kirjaa lukien samalla kun nenään leijailee paistuvan pizzan tai kypsyvän grillilihan tuoksu! Moni on sitä mieltä, että ruoka maistuu ehdottomasti parhaimmalta ulkoilmassa.

Kesäkeittiön tai grillipaikan voi sijoittaa pihan muotoja mukaillen mökin seinustalle, huvimajaan, kallion kainaloon, kiven kupeeseen tai terassille. Paikaksi sopii myös vanha kesäkeittiöksi muutettu vaja tai viherhuone, pergola, katos tai suojaisa paikka puun alla. Toisin sanoen jokaisen kesäkeittiölle löytyy varmasti omien mieltymysten mukainen paikka. Voit myös sulauttaa kesäkeittiön huomaamattomasti ympäristöönsä tai tehdä siitä koko pihan komistuksen. Sijoituspaikkaa suunnitellessa kannattaa ilman­suunnat ottaa huomioon: mistä tuulee, mistä paahtaa, miten suojautua sateelta. Lasitus ja katos pitävät sateen ja viiman aisoissa ja mahdollistavat kesäkokkailun vähän viileämmässäkin säässä.

Mikäli olet intohimoinen kesäkokki, varustele kesäkeittiösi grillin lisäksi liedellä, vesipisteellä, pizzauunilla tai vaikka loimutusmahdollisuudella, jolloin se alkaa varustelunsa puolesta muistuttaa kotikeittiötä. Pieneenkin tilaan saa mahtumaan kaiken tarpeellisen, kunhan suunnittelee huolella omista tarpeista lähtien. Valmiit keittiökalustemoduulit ovat yksi helpoimmista tavoista toteuttaa kesäkeittiö. Vesi­pisteeseen veden saa esimerkiksi järvestä tai puutarhaletkun kautta talon käyttövedestä.

Tärkeintä lienee kuitenkin tunnelma

Olipa pihapiiri ulkoisilta puitteiltaan ja toiminnoiltaan millainen tahansa, tärkeintä lienee tunnelma, joka puhuttelee juuri sinua! Erilaisia pihatyylejä on paljon romanttisesta moderniin ja luonnollisesta perinnepihaan, joista jokainen luo omanlaisensa tunnelman pihapiiriin.

Tunnelmista monille tärkein syntyy yhdessäolosta itselle läheisten ihmisten kanssa, kun uidaan ja saunotaan, kokataan ja grillataan, istutaan iltaa ja parannetaan maailmaa. Kotoista tunnelmaa lisää, kun pihan tulipaikka – oli se sitten nuotiopaikka, grilli tai pihatakka – on sijoitettu siten, että tulta voi tarkkailla eri ruokailu- ja oleskeluryhmistä. Kukapa ei rakastaisi tuleen tuijottelua pimenevässä illassa.

On paljon pieniä asioita, joilla voi vaikuttaa koko pihapiirin tunnelmaan. Yrttiruukut kesäkeittiössä, kukat ja köynnökset ruokailupaikan ympärillä tuovat värien lisäksi tuoksuja. Entä miltä kuulostaa kynttilänvalossa ruokailu lämpimänä elokuun iltana?  Oleskelualueet, kesäkeittiöt, grillauspaikat ja huvimajat voi sisustaa ja somistaa monin tavoin.

Oli tyyli mikä tahansa, tärkeintä on, että itse viihtyy siellä. Viihtyisä ja tunnelmallinen piha virkistää, rauhoittaa mielen ja karkottaa stressin. Kun kiire jää taakse, mielikin kohenee. Viihtyisä pihapiiri antaa mahdollisuuden kiireettömään yhdessäoloon.

Moni kokee pystyvänsä elämään hetkessä helpommin ulkona pihamaalla kuin tavallisessa arjessa. Kokkaaminenkin kesäkeittiössä on kuin olisit lomalla. Kyllä siihen kannattaa panostaa.

PS

Grillit löytyvät täältä, kesäkeittiöt varusteineen täältä ja huvimajat täältä.